Hoe bespaar je op je gasverbruik?

In Nederland gebruiken we gas voor het verwarmen van onze huizen en voor het verwarmen van het water waaronder we douchen. Het is een grote kostenpost op onze vaste lasten, dus besparen op gas levert direct iets op voor je portemonnee. Daarnaast willen we minder Gronings gas gebruiken, dus elke kuub die een huishouden minder verbruikt, draagt daar direct aan bij. Maar hoe bespaar je nu makkelijk op je gasverbruik?

Hoe bespaar je het meeste gas?

In huis zijn er 3 gebruiksvormen van gas:

  • Koken op gas
  • Centrale verwarming
  • Warm water

Simpel besparen kan bijvoorbeeld door korter te douchen en zelden of nooit het bad vol te laten lopen. Er zijn ook waterbesparende douchekoppen te koop, bijvoorbeeld de comfortsaver. Je bespaart hiermee niet alleen water, maar vooral ook gas. Het meeste gas kan je echter besparen op het verwarmen van je huis.

Houd de warmte in huis

Begin door maatregelen te nemen waardoor je de warmte langer in je huis houdt. Want als de warmte niet je huis uit tocht maar binnen blijft, hoef je ook niet opnieuw je CV aan te laten gaan. Als je huis beter geïsoleerd is, koelt je huis minder snel af en bespaar je direct op je gasverbruik. En isoleren kan heel ingrijpend zijn en aardig wat kosten, maar je kunt ook simpel beginnen.

Tips om je huis te isoleren

Warme lucht stijgt op, dus met isoleren is het goed om van boven naar beneden te werken. Dak isoleren, spouwmuur isoleren en vloer- of kruipruimte isoleren zijn heel goede maatregelen die een behoorlijke investering vergen, maar direct gas besparen en niet te vergeten, comfort verhogen. Hetzelfde geldt voor vervangen van enkel glas door dubbel glas.

Nog eenvoudiger is het om eens een rondje door je huis te lopen en met je hand langs ramen en deuren te gaan om te voelen waar het tocht. Pak die plekken aan met goede isolatiestrips.

Koken op gas

De laatste en kleinste besparing, maar alle beetjes helpen, doe je door niet meer te koken op gas, maar op elektriciteit. Daarvoor zijn inductie- of  keramische systemen op de markt. Het verschil is dat keramische systemen een elektrisch spiraal hebben onder een glasplaat. Een inductie kookplaat werkt met een magneetveld, het kookoppervlak wordt zelf niet warm, maar geeft de warmte af aan de pan. Een inductie kookplaat gebruikt minder elektriciteit dan een keramische plaat. Door over te stappen van gas naar elektrisch koken bespaar je gemiddeld 37 kuub aardgas per jaar.

Simpel tot 50% gas besparen

Grote stappen in gas besparen voor verwarmen kun je ook nemen door een warmtepomp te kopen. Die zijn er in verschillende varianten en in verschillende prijsklassen. De Spaarpomp van Inventum is een goede en betaalbare optie. Je sluit hem aan op je bestaande CV-ketel en in plaats van je huidige mechanische ventilatiebox. De Spaarpomp verwarmt je huis met warmte uit ventilatielucht, en daarmee bespaar je tot wel 50% op gas.

gezin-inventum-besparen-op-gas