’s Nachts koeler in huis met zomernachtventilatie van Modul-AIR met GreenComfort

In de zomer warmen woningen vaak op, omdat het buiten warmer is. Hierdoor wordt het binnenklimaat in een woning minder comfortabel. Dit willen bewoners namelijk niet, want ze willen immers goed kunnen slapen in een koele slaapkamer. Daarom hebben wij de zomernachtventilatie voor de Modul-AIR met GreenComfort module ontwikkeld.

Zomernachtventilatie

Met zomernachtventilatie kunnen bewoners ervoor zorgen dat er ’s nachts meer geventileerd wordt dan overdag. ’s Nachts is het vaak koeler buiten, waardoor de woning afkoelt. Ook scoor je in Uniec 3.0 punten met deze automatische passieve koelregeling.

Bij Inventum hebben we hard gewerkt om ook een zomernachtventilatie te implementeren in onze software. Een voorwaarde voor deze manier van ventileren is dat de huidige binnen- en buitentemperatuur bekend is. Om deze reden is de zomernachtventilatie functie alleen mogelijk in combinatie met de GreenComfort module, omdat door toepassing van deze module de buitentemperatuur gemeten kan worden.

Wanneer werkt deze regeling?

Wanneer het buiten warmer is dan binnen gebeurt er overdag niets. Als het ’s avonds echter afkoelt en de buitentemperatuur lager ligt wordt er extra geventileerd. De zomernachtventilatie werkt op basis van een intelligente regeling die in de gaten houdt of het rendabel is om te ventileren. Uiteraard gebeurt dit alleen op zomerse dagen. Deze functie draagt bij aan het wooncomfort van de bewoner.

Ventilatiedebiet

Het debiet waarop extra wordt geventileerd is in te stellen in het gebruikersmenu. Ons advies is om dit debiet in te stellen op ongeveer 75% van de hoogstand. Stel de hoogstand is 250 m3/h dan adviseren wij de zomernachtventilatie rond 190 m3/h in te stellen (250* 0,75 = 188). Standaard staat dit debiet op 150 m3/h is. De zomernachtfunctie kan de bewoner ook uitschakelen.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen Inventum? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.