Hoe gebruik ik een warmtepomp?

U bent hier:

Een warmtepomp is een duurzame manier van het verwarmen van woningen. Als bewoner vraag je je af hoe je deze het beste kunt gebruiken. Wij geven je een paar tips!

Tip 1. Stel de thermostaat in op de gewenste temperatuur
De ventilatiewarmtepomp doet zijn werk en zorgt ervoor dat de woning constant op temperatuur blij­ft. Na het instellen van de temperatuur hoeft de bewoner hier niet meer naar om te kijken. Het systeem werkt vanzelf.

Tip 2. Geen nachtverlaging nodig
Het is niet meer nodig om ’s nachts de thermostaat lager te zetten. De woning op temperatuur houden kost minder energie dan het opnieuw verwarmen ’s ochtends. En dat scheelt weer in de energiekosten.

Tip 3. Vervang het filter
Controleer één keer per 6 maanden het filter op vuil. Mocht het filter vervuild zijn, dan dien je deze te vervangen. Filters mogen niet gestofzuigd of gereinigd worden. De normale vervangingstermijn is 1 jaar, behalve als de woning net is verbouwd. Dan dien je het filter na 3 maanden te vervangen. Daarna vervang je het filter jaarlijks.

Tip 4. Pas de ventielen niet aan
De warmtepomp ventileert door middel van afzuigventielen in de woning. De afzuigventielen zijn zo ingesteld dat de vervuilde lucht uit jouw woning afgezogen wordt. Het is

daarom erg belangrijk om niet aan de instelling van de ventielen te komen. Je mag de ventielen natuurlijk wel schoonmaken, maar zorg er dan wel voor dat je ze op dezelfde manier weer terug zet en de instelling niet verandert.

Tip 5. Zet de raamroosters open
De warmtepomp zuigt de vervuilde lucht uit de woning. Maar er dient ook frisse lucht binnen te komen. Dat gebeurt door middel van de roosters in je ramen. Het is belangrijk om deze open te hebben. Hierdoor komt er altijd voldoende frisse lucht binnen.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn.