Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

U bent hier:

Een warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor warm water en het verwarmen van woningen. Een goede oplossing om van het gas af te gaan dus. En dat moeten alle woningen in 2050. Weet jij (nog) niet precies hoe deze warmtepomp werkt? Geen probleem, wij leggen je het uit.

Gasloos, geïsoleerd én geventileerd huis

Alle woningen moeten van het gas af, waardoor jij aan het oriënteren bent welke oplossing je moet nemen, zoals een warmtepomp. Maar naast van het gas af gaan, is een goed geïsoleerde en geventileerde woning met gezond binnenklimaat ook heel belangrijk.

Gezond binnenklimaat: wat betekent dit?

We willen allemaal gezond zijn en blijven. We eten gezond en sporten een of meerdere keren per week. Maar hoe zit het met datgene wat ons lichaam nodig heeft, maar voor ons niet tastbaar is? Zuurstof. In de lucht die we inademen zit, naast zuurstof, ook veel wat we liever niet binnen krijgen, zoals CO2 en vluchtige stoffen in huis (afkomstig uit meubels, vloerbedekking, etc.). Als je niet ventileert, dan ontstaat er een muffe woning met kans op schimmelvorming, oftewel: een ongezond binnenklimaat.

Isoleren is ook een belangrijk onderdeel voor een (on)gezond binnenklimaat. Door woningen goed te isoleren, kan er geen frisse lucht meer door kieren van deuren en raamkozijnen het huis in komen. Dit betekent dat ook de vervuilde lucht niet meer vanzelf de woning verlaat.

Isoleren is ventileren

Ventileren is net zo belangrijk als isoleren. Denk bij isoleren ook aan ventileren met een mechanisch ventilatiesysteem, waarbij je op een aantal punten in de woning vervuilde lucht afzuigt en naar buiten afvoert. Dat kan met een mechanische ventilatiebox, maar nog beter is het om de energie die in deze lucht zit te hergebruiken als bron voor een ventilatiewarmtepomp.

Werking ventilatiewarmtepomp

Via afzuigventielen wordt in de keuken, het toilet en de badkamer de vervuilde en vochtige lucht afgezogen door een mechanische ventilatiebox. De Modul-AIR ventilatiewarmtepomp vervangt deze box en wint de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht terug. De ventilatielucht wordt als het ware ontdaan van zijn warmte en dan pas naar buiten geblazen. In plaats van warme, wordt er dus koude lucht naar buiten geblazen. De energie uit de afgezogen, warme lucht wordt gebruikt om het water te verwarmen tot maximaal 60°C. Dit wordt vervolgens weer gebruikt voor het verwarmen van de woning of voor warm tapwater. Hierdoor creëer je een comfortabel warm en goed geventileerde woning mét gezond binnenklimaat.

In een hybride situatie wordt de Modul-AIR naast de cv-ketel gehangen. Zo hoef je niet per se in één keer over te stappen van gas naar gasloos. Dit geldt natuurlijk niet voor nieuwbouw. Hier is gasloos de standaard.

Elektrisch element voor bijstook

Bij woningen met een kleine warmtebehoefte wordt de warmtebehoefte ideaal opgevangen door onze Modul-AIR All-E, waarbij het elektrisch element voor de bijstook zorgt. Zo wordt het grootste deel van de warmtebehoefte geleverd door de ventilatiewarmtepomp. Bij extreem koude dagen levert het elektrisch element extra warmte om zo de woning comfortabel op temperatuur te houden. En hoeveel van deze extreem koude dagen hebben we in Nederland? Het grootste deel van het jaar kan dus met het kleine vermogen van de ventilatiewarmtepomp afgedekt worden.

Heb je nog vragen na aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.