Nieuwbouw, renovatie, woning- en utiliteitsbouw. In alle gevallen wil je een duurzame oplossing. Want, dit is beter voor het milieu, je bouwt volgens BENG 3 én je bespaart energie. Maar hoeveel kun je besparen met de Modul-AIR warmtepomp?
Om je een beeld te geven van de besparing die de bewoner maakt na toepassing van de Modul-AIR geven wij je graag een voorbeeld.
Stap 1. Kijk naar het gasverbruik
Het huidige gemiddelde gasverbruik is 1.600 m³ per jaar, daarnaast is het huidige gemiddelde elektraverbruik 3.000 kWh per jaar. Het gasverbruik is inclusief tapwater. In de nieuwe situatie zorgt de Modul-AIR ventilatiewarmtepomp voor tapwater via de MAXTANK Modul-AIR 100 liter. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat het totale woonoppervlak 100 m² is.
Stap 2. Kijk naar de verwarming
Van welke verwarming wordt gebruik gemaakt? Wordt de woning of het appartement verwarmd met lage temperaturen (LT) of hoge temperaturen (HT). In dit voorbeeld gaat het om HT verwarming met een ventilatiebox op wisselstroom. Deze ventilatieboxen zijn van voor 2005. Na 2005 maken de ventilatieboxen gebruik van gelijkstroom.
Stap 3. Wordt er nachtverlaging toegepast?
- Ja! Dan is het nieuwe gasverbruik 668 m³ per jaar, wat een gasbesparing van 57% is. Het nieuwe elektraverbruik ligt op 4.563 kWh. De besparing per jaar is €306 met een CO2-reductie van 1.734 kg per jaar (absoluut) en 53% (procentueel).
- Nee! Dan is het nieuwe gasverbruik 522 m³ per jaar, wat een gasbesparing van 67% is. Het nieuwe elektraverbruik ligt op 4.888 kWh. De besparing per jaar is €353 met een CO2-reductie van 2.043 kg per jaar (absoluut) en 45% (procentueel)
In beide gevallen is het interessant om de ventilatiewarmtepomp van Inventum toe te passen.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van de Modul-AIR (en andere duurzame oplossingen)? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.