Wat zijn de voor- en nadelen van een ventilatiewarmtepomp?

U bent hier:

Het doel is om een oplossing toe te passen die ervoor zorgt dat jij het doel behaald: gasloze woningen (in 2050). Bij aanschaf van een dergelijke oplossing bekijk je of deze geschikt is voor jouw project en wat de voor- en nadelen zijn. Zo ook bij een ventilatiewarmtepomp. Inventum heeft de voor- én nadelen voor je op een rijtje gezet.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een warmtepomp die de energie uit de ventilatieretourlucht gebruikt om de woning te verwarmen en voorzien van warm water. Daarnaast ventileert deze oplossing de woningen optimaal, waardoor je een gezond binnenklimaat creëert. Wil je weten hoe deze warmtepomp precies werkt? Lees dan het artikel “hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?”.

Voordelen

We beginnen met de voordelen van een ventilatiewarmtepomp.

  • Een warmtepomp is milieuvriendelijk. Met een warmtepomp wordt het huis met energie uit de ventilatielucht verwarmd en verbruik je minder tot geen gas. Dit vermindert de CO2-uitstoot.
  • Je bespaart energie. Met een all-electric warmtepomp heb je helemaal geen aardgas meer nodig voor de verwarming van de woning. En ook met een hybride warmtepomp verminder je het gasverbruik, tot 70%! Wel verbruik je meer elektriciteit dan bij een cv-ketel. Dit extra verbruik aan elektriciteit kan je compenseren met (extra) zonnepanelen.
  • Een ventilatiewarmtepomp scoort positief in BENG 3. Hernieuwbare energie met ventilatielucht? Ja, dat kan! Als je ventilatielucht als hernieuwbare energiebron gebruikt, moet je deze verder afkoelen dan op dat moment de buitentemperatuur is. Dit kan alleen bij een ventilatiewarmtepomp en niet met een WTW unit.
  • Een ventilatiewarmtepomp zorgt voor een gezond binnenklimaat. De oplossing zorgt behalve voor verwarming ook voor voldoende ventilatie van de woning waardoor verontreinigde lucht snel uit huis verdwijnt en vervangen wordt door frisse en gezonde lucht.

Nadelen

  • De kosten. De aanschaf van een warmtepomp kan ondanks de subsidie aardig in de papieren lopen. De kosten lopen verder op als de woning niet aan de isolatienormen voldoet.
  • Belang van isolatie. Zonder goede isolatie heeft de inzet van een all-electric warmtepomp minder nut. Je moet dan een grotere warmtepomp kopen met meer vermogen om het gewenste resultaat te krijgen. In het geval van minder goede isolatie kun je het beste kiezen voor een hybride warmtepomp. Hiervoor zijn er minder bouwkundige aanpassingen nodig. Oftewel: een warmtepomp die in samenwerking met de cv-ketel werkt. Maar in alle gevallen geldt: hoe beter een huis geïsoleerd is, hoe hoger het rendement van de pomp.
  • Een warmtepomp neemt al meer ruimte in dan een cv-ketel. Kies je voor een all-electric variant, dan moet er naast de warmtepomp een boiler geplaatst worden voor warm tapwater. Onze Modul-AIR ventilatiewarmtepomp is echter heel compact en past in (bijna) alle technische ruimtes.
  • Niet ieder systeem past in elke woning. Bekijk van tevoren welke oplossing het beste aansluit op de woning. Niet ieder type past bij elke situatie. Dit is onder andere afhankelijk van het soort huis (rijwoning, appartement, nieuwbouw), de isolatie, de ruimte voor de oplossing en of er wel of geen ventilatiesysteem aanwezig is.
  • Warmtepompen kunnen een monotoon gezoem voortbrengen. Het is daarom belangrijk om de ventilatiewarmtepomp op de juiste wijze te installeren. Gelukkig is de Modul-AIR ventilatiewarmtepomp van Inventum fluisterstil. Om ervoor te zorgen dat deze warmtepomp ook fluisterstil blijft, is het wel belangrijk om deze ventilatiewarmtepomp te bevestigen aan een muur van minimaal 200 kg/m2.

Meer weten over ventilatiewarmtepompen? Lees ons artikel over de feiten en fabels van warmtepompen of neem contact met ons op.