Zijn warmtepompen alleen geschikt voor laag temperatuur vloerverwarming?

De meningen over het juiste gebruik van warmtepompen lopen nogal uiteen. Als professionals al verschillende inzichten hebben, hoe krijgen consumenten dan de waarheid boven tafel? Het wordt dus tijd om hier meer helderheid in te verschaffen.

Drie soorten warmtepompen

Laten we beginnen met het benoemen van drie soorten warmtepompen. Daar ontstaat het misverstand vaak al. De eerste zijn warmtepompen met buitenlucht als bron. Hoewel de temperatuur hiervan per uur fluctueert, rekenen we in de praktijk met een nominale waarde van 7°C. De volgende zijn warmtepompen met bodemwarmte als bron. Hier is de brontemperatuur 11 tot 12°C. Als laatste noemen we onze warmtepompen, die ventilatielucht gebruiken. Hier is de constante bronwaarde 20°C.

Rendement en temperatuursprong

In tegenstelling tot cv-ketels, is het juiste gebruik bij warmtepompen belangrijk voor het rendement en de zuinigheid. Het rendement van de warmtepomp is grotendeels afhankelijk van de temperatuursprong die de pompen moeten maken. Warmtepompen met buitenlucht steken de meeste energie in het opwaarderen van de 7°C koude lucht. Met bodemwarmte als bron ligt de temperatuur iets hoger (11 tot 12°C). Voor beide vormen is vloerverwarming als afgifte de beste oplossing. Met een temperatuursprong naar 35°C is een goed rendement van deze warmtepompen gegarandeerd.

Gebruik je ventilatielucht, zoals wij, dan haal je bij een gelijke temperatuursprong hogere afgiftetemperaturen. Hiermee zijn radiatoren uitstekend te voeden. Bovendien is er met de Ecolution in hybride combinatie (Ecolution + hr-ketel) altijd de back-up van de hr-ketel. De ketel neemt  in dat geval de piekbelasting en hogere temperaturen voor zijn rekening. Natuurlijk kan de Ecolution ook prima uit de voeten met LTV vloerverwarming. Maar de toepassingsmogelijkheden zijn dus veel ruimer dan men denkt. Dat sprookje is bij deze dus uit de wereld.

Warmte terugwinnen uit ventilatie

Vanaf de jaren 80 zij veel Nederlandse woningen voorzien van mechanische ventilatie: een box in de buurt van de cv-ketel die lucht uit de woning afzuigt. Vervuilende stoffen worden op deze manier uit de woning naar buiten gebracht. Maar dat is niet het enige. Ook de aanwezige warmte, die met kostbare aardgas is opgewekt, wordt continu naar buiten geblazen. De Ecolution brengt daar voorgoed verandering in. Hij wint de warmte namelijk terug. Hij waardeert het energie-efficiënt op en levert het terug aan het verwarmingssysteem.

Hiermee levert de Ecolution de continue basislast aan warmte. In de meeste woningen moet hij bij piekvraag in de winter ondersteund worden door de hr-ketel. We noemen dit een hybride combinatie. Hiermee kunnen we flink besparen op fossiele energie. Dat is mooi, hoor ik u denken, vooral omdat het ook een lagere energierekening oplevert.

Hoe kun je de Ecolution het beste gebruiken?

De Ecolution levert de meeste besparing, en dus ook geld op als je de duurzaam opgewekte warmte benut in de ruimte waar de kamerthermostaat hangt. Dat is waarschijnlijk de woonkamer.  Wanneer de woonkamer (en keuken) door de Ecolution op temperatuur worden gehouden, geeft de kamerthermostaat de cv-ketel geen commando om aan te slaan. De gaskraan blijft dan dus gesloten.

Hoe de Ecolution het beste rendeert in uw situatie? Dat weet de door Inventum opgeleide duurzame installatie specialist. Vraag hem om advies voor een zuinige en heerlijke warme installatie met de Ecolution ventilatiewarmtepomp.