De juiste balans bij energieneutraal nieuwbouwcomplex in Reuver

Reuver – Op het terrein van een voormalige Greswarenfabriek in het Limburgse Reuver, verreist de nieuwe woonwijk Oppe Brik. In samenspraak met de gemeente Beesel gaf Woningcorporatie WoonGoed 2-Duizend de opdracht aan Jongen Bouwbedrijf om hier 28 energieneutrale appartementen te realiseren. De woningen hebben geen gasaansluiting. Koken gebeurt er elektrisch en verwarmen middels een Ecolution ventilatiewarmtepomp van Inventum.

Wil Cootjans, projectleider vastgoed bij WoonGoed 2-Duizend, stelde namens de woningcorporatie een eisenpakket samen waaraan het complex en de geplaatste techniek zou moeten voldoen. Daarbij was het comfort van de bewoner het meest voornaam. Zo moest de installatie zo weinig mogelijk impact hebben op de gebruiksruimte van de huurder. Maar ook het gebruiksgemak van en onderhoud aan de techniek werden in het eisenpakket meegenomen. Dit alles om tot de juiste balans te komen tussen prijs en kwaliteit enerzijds en comfort anderzijds.

Een vriendelijke keuze

De woonwijk Oppe Brik bestaat uit verschillende koopwoningen en een appartementencomplex met huurwoningen. Wil Cootjans blikt terug op de besluitvorming rondom de installatietechniek: “We hebben dit plan opgezet met een ontwikkelend aannemer, Jongen Bouwbedrijf. De aannemer heeft een installateur in de arm genomen voor het technische gedeelte, omdat dat natuurlijk een heel specifiek en wezenlijk onderdeel is van het gebouw.”

De installateur, Unica Venlo, stelde de Ecolution ventilatiewarmtepomp van Inventum voor, met een boilervat van 80 liter, in combinatie met een elektrische naverwarmer. Deze laatste kan bijspringen op het moment dat de warmtevraag groter is dan wat de ventilatiewarmtepomp op dat moment aan de ventilatielucht kan onttrekken. Helemaal nieuw was de techniek niet voor WoonGoed 2-Duizend: “We hebben al een jaar of drie ervaring met de Ecolution. Deze is namelijk ook in één van onze andere appartementencomplexen geplaatst”, legt Cootjans uit.

“We hadden van tevoren een eisenpakket geformuleerd vanuit het oogpunt van ons als woningcorporatie en de bewoner. Zo wilden we bijvoorbeeld een compacte oplossing. Een appartement heeft namelijk niet de ruimte die een vrijstaande woning rondom heeft. De Ecolution  heeft geen buitenunit. Er staat dus niks in of om het gebouw. Dat maakt het een erg praktische en vriendelijke oplossing op het gebied van benodigde ruimte.”

Aparte technische ruimte

Het voordeel van nieuwbouw is dat je goed na kunt denken hoe de techniek precies ingepast moet worden. In het gebouwontwerp is er voor gekozen om de installatie in een aparte technische ruimte onder te brengen. Deze ruimte bevindt zich naast de voordeur, buiten het appartement zelf. De bewoner heeft zelf toegang tot de ruimte, maar ook de installateur kan er indien nodig dag en nacht bij. “In het verleden liepen we er tegenaan dat service en onderhoud aan de installatie lastig te plannen waren. Het maken van een afspraak duurde vaak lang. Dat is vervelend voor zowel de bewoner als voor de installateur”, aldus Cootjans. Door de installatie buiten het appartement te plaatsen, hoeft de bewoner niet meer thuis te blijven indien er onverhoopt een storing aan de installatie ontstaat. Zo kan het service en onderhoud veel efficiënter uitgevoerd worden door de installateur.

De juiste balans

“Als woningcorporatie staan we voor de uitdaging om tot een gemiddeld energielabel B te komen in 2020. In samenspraak met de gemeente is hier echter gekozen voor nul-op-de-meter. Dat gaat natuurlijk nog een stap verder”, vertelt Cootjans. Naast de ventilatiewarmtepomp is daarom iedere woning voorzien van gemiddeld twaalf zonnepanelen, die voorzien in de stroombehoefte. Cootjans: “De panelen hebben hier een vrij hoog vermogen van 335 wattpiek. Grofweg kun je stellen dat de helft van de opbrengst van de panelen ten gunste is van de installatie en de andere helft voor het huishoudelijk gebruik van de bewoner.”

De Ecolution vergt een relatief lage investering, terwijl het rendement hoog is. Cootjans: “Als woningcorporatie zoek je naar een goede balans tussen techniek, de kosten en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid. Want het belangrijkste is uiteindelijk de bewoner en diens huiselijk comfort. Met de Ecolution van Inventum hebben we hier bij Oppe Brik die balans zeker gevonden.”