Interview met een renner deel 1

Renner Richard: “Elkaar helpen is tekenend voor de wielersport. Daarom fiets ik voor het Leontienhuis, zodat zij mensen met een eetstoornis kunnen blijven helpen.”
Richard Vermeeren is Accountmanager Woningbouwcorporaties bij Inventum en fietst mee met de Leontien Charity Ride powered by Inventum op donderdag 17 september 2020. “Toen ik hoorde dat wij een Charity Ride gingen organiseren, werd ik meteen enthousiast. In mijn vrije tijd ben ik commissaris bij nationale- en internationale wielerwedstrijden, de scheidsrechter in de koers. Ik ben de wedstrijdleider die samen met een team de wedstrijd sportief in goede banen leidt. Het fietsen draag ik dan ook een warm hart toe en om daarbij het Leontienhuis te ondersteunen, dat geeft een extra goed gevoel.”

Toen Richard 10 jaar was, heeft hij zijn eerste en tevens enige wielerwedstrijd gewonnen en daarmee is dat ook zijn sportieve hoogtepunt tot nu toe. Hij is wel nauw betrokken bij het wielrennen: niet als wielrenner maar als commissaris.

Van fietser naar wedstrijdleider

Richards betrokkenheid begon al vroeg. Zijn opa Jeu Thill organiseerde vanaf 1961 wielerwedstrijden in Zuid-Limburg, later opgevolgd door Richards vader. Thuis draait het vaak om wielrennen: van wedstrijden die hij bekijkt op televisie tot wedstrijden waarbij hij zelf wedstrijdleider is.

“In mijn vrije tijd ben ik commissaris in het wielrennen. In mei 2020 heb ik een digitaal examen gemaakt. Daarna mag ik naar de Internationale wielerbond UCI in Zwitserland om het laatste examen voor de hoogste graad scheidsrechter te maken. Je kunt het vergelijken met voetbal: nu ben ik scheidsrechter in de Eredivisie en ik ga naar de Champions League. Mijn ultieme doel is om commissaris te zijn in de Tour de France. Wanneer dat precies is, weet ik niet. Maar dat het mij gaat lukken, daar ben ik zeker van!”, aldus Richard.

Zijn rol als wedstrijdleider? Dat kan je vergelijken met een luchtverkeersleider, alleen dan op de weg. Stel je hebt 150 renners. Daar omheen is iedereen bezig om hen zo veilig mogelijk van A naar B te krijgen én ook nog allemaal volgens de regels. Dus van politiebegeleiding tot medische assistentie en van ploegauto’s tot televisiemotoren: alles moet in goede banen geleid worden. Degene die het team van commissarissen leidt, is Richard.

Van scheidsrechter tot commentator

Maar dat is nog niet alles, want Richard geeft ook nog commentaar bij wielerwedstrijden. Dat doet hij eigenlijk nog maar bij één wedstrijd: de Binck Bank Tour. Dat is ook meteen een van de grootste wedstrijden van Nederland. Een week lang wordt er door Nederland en België gefietst. “Dat is echt gaaf! De NOS en Eurosport zitten naast je om ook commentaar te geven, alleen hoor je mij en mijn Belgische collega niet op televisie maar door de luidsprekers aan de finish.”, vertelt Richard.

Het fietsen zelf doet hij volgens eigen zeggen te weinig, maar als hij op de fiets stapt dan geniet hij volop. Dan fietst hij door de Haagse duinen of gaat hij terug naar zijn roots en fietst hij door de heuvels van Zuid-Limburg.

Elkaar helpen

Wat vindt Richard kenmerkend voor het wielrennen? Om dat te illustreren, vertelt hij over afgelopen jaar (2019) toen hij commissaris was bij een junioren wedstrijd in Zeeuws-Vlaanderen, waarbij de beste junioren van de wereld het opnamen tegen elkaar. Na 1 kilometer was er al een grote valpartij: ongeveer 30 renners lagen op de grond. Om te voorkomen dat deze jonge renners zoveel tijd zouden verliezen dat ze uit de wedstrijd zouden moeten stappen, besloot Richard met de wedstrijdleiding om de etappe even stil te leggen.

Alle banden werden geplakt, scheve wielen vervangen en pleisters geplakt. Er was echter één Finse jongen wiens schoen kapot was. Zijn reserve schoenen lagen echter in het hotel. Over de koersradio heeft Richard aan de andere ploegen gevraagd of er iemand was die schoenen bij zich had die de jonge Fin aan kon doen. De Zwitserse ploegleider opende zijn auto en na een heuse passessie kreeg de Fin schoenen van hem. Hierdoor reed hij de wedstrijd uit. Elkaar helpen is tekenend voor de wielersport: niet alleen elkaar zo hard mogelijk uit het wiel rijden in de koers, maar ook collegialiteit en elkaar helpen als het erop aan komt.

Elkaar helpen is tekenend voor de wielersport

Met passie werken

Sinds 1 mei 2020 is Richard werkzaam bij Inventum. In de afgelopen weken heeft hij al één ding ontdekt wat hem het meest aanspreekt: de passie van de collega’s in de fabriek. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij in het proces van de productie van een ventilatiewarmtepomp.

Richard: “Ik loop elke dag een rondje door de fabriek om (nieuwe) collega’s te ontmoeten. Iedereen die ik tot nu toe heb gesproken, werkt met zoveel passie. Daar krijg ik energie van en dan heb ik echt zo iets: hier hoor ik bij! Deze passie wil ik graag uitdragen en delen, zodat andere mensen ook deze passie voelen en hier ook blij van worden.”

Samen naar een groene en betere wereld

Inventum maakt de wereld een beetje groener. En het Leontienhuis maakt de wereld een beetje leefbaarder voor mensen die hulp nodig hebben bij hun eetstoornis. Richard is ervan overtuigd dat als mensen het verhaal achter deze mooie stichting horen, de donaties binnen komen.

Hij hoopt ook dat door de Leontien Charity Ride het verborgen leed van eetstoornissen iets minder verborgen is. “En zeg nou zelf: wie wil nu niet bijdragen aan zo’n goed doel?, aldus Richard.

Fiets jij al mee? Meld je aan en help het Leontienhuis helpen of sponsor Richard.