Interview met een renner deel 2

Renner Matijn: “In mijn vrije tijd ben ik veel met fietsen bezig: van dagelijks naar kantoor fietsen tot officiële wielerwedstrijden.”
Matijn Straatsma is Productmanager bij Inventum en fietst mee met de Leontien Charity Ride powered by Inventum. “Tijdens de Leontien Charity Ride ga ik 90 kilometer fietsen en zoveel mogelijk geld ophalen voor het Leontienhuis, want alle beetjes helpen!”

Matijn is van jongs af aan een fanatieke sporter: van schaatsen en voetballen tot wielrennen.

Vanuit de schaatsvereniging ontstond er een groepje dat meer ging trainen. De extra trainingen bestonden uit wielrennen, dus op deze manier is hij in aanraking gekomen met de wielersport.

Hij kreeg de smaak te pakken en vanaf zijn 19de is hij mee gaan doen aan wielerwedstrijden. Er zijn verschillende niveaus in Nederland, waarbij hij begon op het een na laagste niveau. Nu fietst hij op een niveau hoger, wat het hoogste niveau is voordat je betaalt krijgt als sporter.

“Een wielerseizoen loopt van begin maart tot eind september. Per seizoen fiets ik ongeveer 20 tot 30 wedstrijden. Je hebt verschillende soorten wedstrijden. “Het rondje om de kerk” is bijvoorbeeld een route waarbij je een rondje van maximaal 2 kilometer fietst totdat je in totaal  80 kilometer hebt gereden. Dit duurt ongeveer 2 uur. Maar je hebt ook de grotere wedstrijden waarbij je door Limburg of Groningen fietst, deze zijn meestal tussen de 140 en 180 kilometer.

Daarnaast fiets ik elke dag van huis naar kantoor en weer terug, heb ik twee keer per week training voor het wielrennen en fietst ik in de weekenden verschillende routes en/of wedstrijden. Dat is tussen de 400 en 500 kilometer per week. Je kan wel stellen dat ik een fanatieke wielrenner ben.”, zegt Matijn lachend.

Leiderstrui met zak chips

In zijn studententijd fietste Matijn in een studentenploeg, wat heel leuk was omdat dit een grote groep studenten was die allemaal goed konden fietsen. Het grappigste moment was tijdens een etappekoers in België. “Een ploeggenoot van mij had de leiderstrui. ’s Ochtends waren andere ploegen zich aan het voorbereiden op de laatste etappe. Maar hij zat nog rustig een zak chips te eten. Dit heeft wel wat venijnige blikken opgeleverd van andere ploegen, want hij had de leiderstrui en zat lekker chips te eten. Dit vonden wij alleen maar heel grappig en hebben hier dan ook kostelijk om gelachen.”

Mooiste moment bij Inventum

Het mooiste moment voor Matijn was het 111-jarig jubileumfeest. “Je leert collega’s dan op een andere manier kennen. Dat vind ik erg leuk. En wat ik heel mooi aan deze organisatie vind is de combinatie tussen kantoor en fabriek. Ik vind het heel leuk om door de fabriek te lopen, collega’s te spreken, zien hoe alles gemaakt wordt en waar collega’s vol passie werken.”, aldus Matijn. De collega’s op kantoor proberen de producten goed in de markt te zetten maar de collega’s in de fabriek moeten deze in elkaar zetten.

Fietstocht

Matijns doel is om minimaal €200 op te halen. Hij gaat zijn hele familie en al zijn vrienden vragen om te sponsoren. Een goed doel als het Leontienhuis willen ze vast allemaal sponsoren. Daar twijfelt hij niet aan!

Matijn: “Wat ik verwacht van de fietstocht? Ik denk dat het een gezellige dag fietsen wordt met een leuke groep mensen. Met fietsen heb je goede gesprekken. Je fietst immers naast iemand dus dan is het wel zo leuk om een gesprek te voeren met elkaar. Op deze manier leer je mensen ook op een andere manier kennen en dat spreekt mij wel erg aan.”

Mooiste route

Nog niet zo lang geleden heeft Matijn de mooiste route tot nu toe gefietst. “Op internet kan je allemaal routes bouwen. Ik heb al veel routes gefietst en probeer altijd een nieuwe route te bouwen die ik ga fietsen. Toen heb ik een route gebouwd die over de Utrechtse Heuvelrug ging naar Ede. Vanaf Ede een stuk over de heide en Veluwe en een stukje richting het noorden en weer over de Utrechtse Heuvelrug terug naar huis.

Dat vind ik het mooiste aan fietsen: door een mooie, natuurrijke omgeving fietsen. Maar het mooiste vind ik eigenlijk om door de bergen te fietsen. Het uitzicht na elke bocht is anders. Het is wel pittig, maar het uitzicht is het dubbel en dwars waard!”

Help jij het Leontienhuis ook helpen? Sponsor Matijn!