Interview met een renner deel 4

Renner Ronald: “Nadat ik zelf ziek ben geweest, weet ik één ding zeker: een goede gezondheid is het allerbelangrijkste. Daarom fiets ik voor het Leontienhuis.”

Ronald van den Ham is Productiemedewerker bij Inventum en fietst mee met de Leontien Charity Ride powered by Inventum. “Ik vind de Leontien Charity Ride een ontzettend goed initiatief waar ik mij graag voor inzet, ondanks dat ik net geopereerd ben!”

Tijdens de Leontien Charity Ride fietsen we voor het goede doel: het Leontienhuis. Zij helpen mensen met een eetstoornis en hun naasten op de weg naar herstel. De laatste maanden is er extra veel aandacht voor gezondheid, mede door het coronavirus. Ronald is zelf een tijd erg ziek geweest en is een aantal weken geleden geopereerd. Hij weet als geen ander hoe belangrijk gezondheid is. “Doordat ik ziek ben geweest, weet ik hoe belangrijk gezondheid is. Net zoals hoe belangrijk de simpele dingen zijn, zoals lopen. Daarom zorg ik er voor dat ik fit ben én blijf. Natuurlijk heb ik ook wel eens een dag dat ik niet zo veel zin heb om te gaan sporten, maar juist dan ga ik. Als ik eenmaal ben gaan sporten dan voel ik mij daarna extra lekker en zelfvoldaan.”, vertelt Ronald.

Alpe d’Huez

Ronald moet wel eerlijk toegeven dat hij nog niet eerder van het Leontienhuis had gehoord. “Maar natuurlijk wel van Leontien van Moorsel.”, voegt hij eraan toe. Hij heeft Leontien van Moorsel een keer gezien tijdens een televisieprogramma waarbij ze een groepje deelnemers ging trainen voor de Alpe d’Huez. Zij begonnen op niveau nul en werden klaargestoomd voor deze rit. “Dat is mijn doel ook: de Alpe d’Huez fietsen. Volgend jaar wil ik deze ook echt gaan fietsen met mijn broertje. Dit staat al tijden op mijn bucketlist. Ook al voordat ik zelf ziek werd.”

Hij heeft ook verhalen gehoord van zijn vrouw over eetstoornissen. Zij werkt in de thuiszorg en zorgt nu voor een meisje met anorexia. “Je merkt dat het niet alleen om eten gaat, het is een psychische ziekte. En niet alleen maar een ziekte waar het meisje aan lijdt, ook haar moeder lijdt er aan. Ze krijgen heel weinig hulp en kunnen eigenlijk nergens terecht. Het is erg onderbelicht. Daar moet meer aandacht voor komen, vind ik.”, vertelt Ronald.

Fietsen voor gezondheid

Toen hij hoorde dat Inventum de Leontien Charity Ride ging organiseren, was hij meteen enthousiast. Naast dat het leuk is om met collega’s en relaties een activiteit te ondernemen, vind hij de aandacht die gegeven wordt aan eetstoornissen heel goed. “Met Inventum hebben we ook eens mee gedaan aan een hardloopwedstrijd. Toen heb ik ook meegedaan. Het sportief bezig zijn met collega’s spreekt mij erg aan. En je fietst allemaal voor hetzelfde doel: aandacht geven aan eetstoornissen en daarmee ook aan het belang van een goede gezondheid.”

Om fit te worden en blijven, is Ronald fanatiek aan het hardlopen. Ronald: “Zelf heb ik nog geen racefiets, maar ga ik fietsen op een elektrische fiets. Dat komt omdat ik een paar weken geleden ben geopereerd. Het is dus nog te vroeg om op een normale racefiets te gaan fietsen.”

Ronalds tip

Wat Ronald nog graag wil mee geven aan alle deelnemers? “Ga lekker trainen en doe je eigen ding! Niet iedereen is hetzelfde. Met hardlopen ook: ik ren op mijn manier en een ander rent harder op zijn manier. Dat is met fietsen ook zo. De een kan harder fietsen dan de ander, maar als iemand zich daar prettig bij voelt dan moet hij dat gewoon doen. Als je op je eigen manier traint, train je het beste en dat is dan dus ook het beste voor jou. Wees daar trots op!”

Nog niet gedoneerd? Dat kan tot 17 september!