Interview met een sponsor: De Rooy Transport

Peter de Rooy, directeur bij De Rooy Transport

“Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel!”

Inventum en De Rooy Transport werken al ruim 15 jaar samen. Peter de Rooy geeft zijn visie op de transportmarkt en vertelt meer over zijn bedrijf. “Van opslag en orderpicking tot het op maat maken van generieke producten en het samenstellen van actiepakketten. En van het herverpakken en upgraden tot het uitvoeren van kwaliteitscontrole en testen van producten. We doen het allemaal.”

Duurzame bedrijfsvoering

“Een duurzame bedrijfsvoering staat bij ons hoog in het vaandel. Dat onderscheid ons denk ik ook van anderen. Ons dak ligt vol met zonnepanelen en onze vrachtwagens zijn elektrisch, waarmee we elke pallet met 25% minder CO2-uitstoot wegbrengen. We proberen zo duurzaam mogelijk onze werkzaamheden uit te voeren.”, vertelt Peter. Ook zijn ze nu bezig met een batterijopslagsysteem, waarbij alle stroom die zij zelf opwekken opslaan in batterijen. Deze batterijen kunnen zij inpandig gebruiken maar ook hun auto’s mee opladen.

Oprichting Netwerk Benelux

Je ziet dat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol in de transportsector word, waarbij ook gekeken wordt naar de te rijden kilometers. “Vroeger deden wij alles zelf en reden we met eigen auto’s heel Nederland door. Nu is er veel meer samenwerking tussen bedrijven. We hebben met nog 11 andere bedrijven een corporatie opgericht, Netwerk Benelux. Hierbij wisselen we zendingen uit, waardoor wij niet meer naar elke uithoek in Nederland hoeven te rijden. Maar ook verzamelen we zendingen bij ons om vervolgens met één wagen de binnenstad van Utrecht bijvoorbeeld in te rijden. Dat scheelt tijd, verhoogd de efficiëntie, werken we op een duurzamere manier én verlagen we de uitstoot.”

Daarnaast zie je een verandering in de overgang naar andere brandstof. De Rooy was zes jaar geleden een van de eerste die overstapten naar elektrische auto’s en vrachtwagens. Nu volgen er steeds meer, mede doordat vanaf 2025 waarschijnlijk geen dieselauto de stad meer in mag.

Transportsector duurzamer maken

Volgens Peter kan de transportsector nog stappen zetten in de duurzame bedrijfsvoering. “Ik hoop dat fabrikanten sneller elektrische auto’s gaan leveren. Het gaat nu nog mondjesmaat en ik zou dit graag meer willen zien. Op deze manier kunnen we in de sector duurzamer gaan werken en onder andere de uitstoot verminderen.”

Leontien Charity Ride

Naast duurzaamheid vindt De Rooy maatschappelijk verantwoord ondernemen ook belangrijk. Peter: “Wij doen veel aan MVO, meestal zijn dit lokale acties. Toen wij hoorden over het Leontienhuis en de Leontien Charity Ride waren wij meteen enthousiast. Zo’n een goed doel mag niet verloren gaan en daar dragen wij graag ons steentje aan bij.”