Interview met een sponsor: Jaarbeurs

Volgend jaar staat Inventum op de Bouwbeurs in Jaarbeurs. Patrick Schilte is Manager Portfolio B2B bij Jaarbeurs. In dit interview vertelt hij meer over Jaarbeurs en geeft hij zijn visie op de bouwmarkt. Ook licht hij toe waarom Jaarbeurs sponsor is geworden van de Leontien Charity Ride powered by Inventum. Deze wielertocht vindt plaats op donderdag 17 september 2020. Het Leontienhuis is het goede doel waarvoor gefietst wordt.

Patrick werkt al meerdere jaren in de bouwsector. Eerst als commercieel verantwoordelijke bij de mediatak van BIM Media (nu Vakmedianet), waarbij hij vakbladen als Cobouw, Gawalo, Installatie Journaal commercieel geleid heeft. Nu werkt hij sinds 4 jaar bij de Jaarbeurs, waar hij de leiding heeft over onder andere Bouwbeurs en VSK.

Industrialisering, digitalisering en duurzaamheid

Kijkend naar de ontwikkelingen in de bouw- en installatiesector zie je dat industrialisering, digitalisering en duurzaamheid steeds belangrijker worden. Dit zijn geen nieuwe onderwerpen: er wordt al heel lang gepraat over deze onderwerpen. Maar zitten nu in een stroomversnelling, volgens Patrick. “Kijk maar naar de manier waarop wij nu aan het communiceren zijn. Nu hebben we een Teams vergadering maar een paar maanden geleden hadden we dit gesprek waarschijnlijk heel anders gevoerd. Het nieuwe werken is nu overal ingevoerd en deze trend zal zich door blijven zetten, waardoor kantoren, maar ook woningen zullen gaan veranderen. Ik denk dat het bouwen zelf ook gaat veranderen. Dus in plaats van dat het grootste deel van het bouwproces op de bouwplaats gebeurt, veel meer werk naar andere plekken verschuift o.a. door prefab.” Dat zijn ontwikkelingen waar relaties (toeleveranciers aan de bouw) van Jaarbeurs goede oplossingen voor aan het vinden zijn.

Nieuwe manier van beursbezoeken

De evenementenbranche verandert en vernieuwt ook. Evenementen zaten de afgelopen jaren in een grote groei, zo ook bij de vakbeurzen Bouwbeurs en VSK. De coronacrisis zal volgens Patrick invloed hebben op de marketinguitgaven van toeleveranciers en ook effect hebben op de aantallen bezoekers van beurzen. “Enerzijds moeten wij zorgen voor een veilig beursbezoek, wat we hebben vastgelegd in een protocol dat specifiek voor onze locatie is ontwikkeld. Anderzijds moeten wij steeds blijven vernieuwen, steeds blijven verrassen en ervoor zorgen dat bedrijven die beurzen inzetten, altijd voor ons blijven kiezen. Dat bezoekers blijven komen. Dat digitalisering ook een rol speelt in deze vernieuwing, zal geen verrassing meer zijn. Gelukkig hadden we al stappen gezet en zijn we nu versneld aan het investeren in digitale oplossingen als onderdeel van een totaalpropositie, waarin live ontmoeten nog steeds een groot onderdeel is. Daar is en blijft behoefte aan.”, vertelt Patrick.

Duurzaamste locatie van Nederland

Jaarbeurs heeft echter nog meer ambities: ze wil de meest duurzame locatie van Nederland worden. Op termijn zal Jaarbeurs tot nieuwbouw over gaan, waarbij duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt is. Patrick: “Maar we zijn nu ook bezig met duurzaamheid, onder andere door in verschillende werkgroepen diverse processen onder de loep te nemen. Kan het duurzamer dan hoe we het nu doen? Een mooi voorbeeld van een proces waar winst te behalen valt, is tijdens de op- en afbouw van beurzen. Door met collega’s, maar ook met exposanten en leveranciers over duurzaamheidsverbeteringen in dit proces te praten, hebben we al heel wat ‘Quick Wins’ gevonden. Hier starten we dit najaar al mee. Het is mooi om te zien hoe veel enthousiasme en goede ideeën ontstaan in deze gesprekken. We zullen daar mee blijven doorgaan.”

Effectief en efficiënt

Jaarbeurs onderscheid zich onder andere door de schaalgrootte en het bereik van hun vakbeurzen. Patrick krijgt ook vaak complimenten over hun marketingaanpak. Daar is hij natuurlijk erg blij mee. “De data die we hebben van bezoekers zetten we steeds gerichter in om hen bovenal een fantastisch bezoek aan onze beurzen te bieden. We werken steeds meer gesegmenteerd. Dat wil zeggen dat we per bezoekersdoelgroep andere oplossingen voor, tijdens en na het live event bieden. Op die manier vinden bezoekers relevantere content en producten van voor hen geselecteerde bedrijven. Zo is een beursbezoek bij Jaarbeurs effectief en efficiënt, zowel voor de bezoekers als voor de exposant.”, vertelt Patrick.

Jaarbeurs en Inventum

Patrick kent Manon Veldkamp, Marketing Manager bij Inventum, al uit de tijd dat hij verantwoordelijk was voor onder andere dagblad Cobouw. Cobouw, en dus Patrick, deden toen zaken met Inventum. Bij Jaarbeurs kwam hij Inventum weer tegen, doordat Inventum vaak deelneemt aan hun evenementen. Straks op Bouwbeurs en ook op VSK in 2022, dat een jubileumeditie zal zijn, omdat het voor de 25ste keer georganiseerd wordt.

Daadkracht, passie en bewustwording

Jaarbeurs is met haar team VSK 2022 shirtsponsor van de Leontien Charity Ride powered by Inventum. Het is de aftrap van de voorbereidingen voor de vakbeurs in 2022. Als Patrick het Leontienhuis in 3 woorden moet omschrijven, dan denkt hij aan:

“Daadkracht, passie en bewustwording. Daadkracht omdat ik zie dat de mensen die bij het Leontienhuis zijn betrokken van aanpakken weten en niet stoppen totdat zij hun doel hebben bereikt. Maar ook passie: als je met Manon Veldkamp en Leontien van Moorsel praat dan merk je de passie. Daar houd ik van!” En bewustwording? “Bewustwording meer voor mezelf, maar ook voor mijn team. Ik heb op mijn eigen afdeling aangegeven dat we gaan fietsen voor het Leontienhuis. Dan krijg je vragen zoals: wat is het Leontienhuis? En waarom gaan we fietsen? Als ik dat uitleg, dan zie je dat ze hier over gaan nadenken en bewust worden van deze psychische ziekte en de noodzaak om het Leontienhuis te steunen op allerlei manieren, zodat  de mensen van het Leontienhuis kunnen blijven doen waar ze goed in zijn. Dus op 17 september staan wij met een gemotiveerd team aan de start!”