Stille ventilatiewarmtepompen: De rijdende rechter niet in jouw tuin

Geluidsoverlast: een van de meest voorkomende oorzaken voor een burenruzie. Inventum heeft geen oplossing voor burenruzies, maar heeft wel stille warmtepompen. Wij vertellen je graag waarom onze warmtepompen zowel voor jou als voor jouw buren geschikt zijn.

“Dit is mijn uitspraak, en zo zit het.” De woorden van de rijdende rechter na het voorlezen van zijn oordeel. Leuk om naar te kijken, maar minder leuk als hij bij jou voor de deur staat. Toch blijkt uit een enquête van Eenvandaag dat 1 op de 5 ondervraagden de afgelopen drie jaar in een pittige burenruzie verzeild is geraakt. De meest voorkomende oorzaak? Geluidsoverlast.

Voorkom geluidsoverlast

Dus ook als je een warmtepomp gaat plaatsen met een buitenunit wil je er alles aan doen om geluidsoverlast te voorkomen.  Of jouw buren last hebben van een buitenunit is van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan:

  • De plek van de buitenunit. Plaats de warmtepomp niet te dicht bij de erfgrens.
  • De vrije ruimte om de buitenunit heen. Zorg voor zoveel mogelijk vrije ruimte rond de uitblaasopening. Een tuin met planten en gras weerkaatst veel minder geluid dan een betegelde tuin.
  • Het vermogen van de buitenunit. De geluidseis van een warmtepomp mag maximaal 40 dB(A) zijn.

Bekijk eerst de situatie goed om te voorkomen dat jouw buren overlast hebben van de warmtepomp. Je kan bijvoorbeeld geluiddempende maatregelen treffen, zoals een geluidwerende omkasting zodat de geluidsoverlast minimaal is.

Stille warmtepompen

Inventum heeft warmtepompen met buitenunit, waarbij “stilte” centraal staat. De Amia lucht/water warmtepompen zijn geschikt voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen en werken met de meest voorkomende radiatoren, vloerverwarmingssystemen en convectoren samen. Deze warmtepompen zijn leverbaar in verschillende vermogens en verschillende configuraties.

Iedere situatie is anders

Om geluidsoverlast en een bezoek van de rijdende rechter te voorkomen, is het dus belangrijk om goed naar de situatie te kijken. Is er genoeg ruimte in de tuin? Hoe ver komt de buitenunit van de erfgrens te staan? Ook als je geen tuin hebt, kun je nog steeds je woning verduurzamen. Wij hebben namelijk ook warmtepompen zonder buitenunit. Zo is er dus voor elke situatie en voor iedereen een geschikte (duurzame) oplossing!

Meer weten? Neem contact met ons op. We kijken graag met je mee!