inventum historie

Historie

De geschiedenis van Inventum begint in 1908. Alexander Vosmaer, een ingenieur die aan de Technische Hogeschool in Delft studeerde. Alexander richtte toen Inventum op. In Bilthoven bouwde hij zijn eigen fabriek: een fabriek met instrumenten en apparaten. Vosmaer begon onder de naam Onvo en later Inventa. Uiteindelijk koos hij in 1915 voor de naam die zou beklijven, Inventum. Gebaseerd op zijn eigen werk als uitvinder in de techniek, afgeleid van het Latijnse werkwoord Inventare.

In de eerste plaats begon de fabriek in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog met het ontwerpen en uitvoeren van nog simpele producten als beddenkruiken en strijkijzers. Inventum exporteerde deze producten naar het buitenland.

Goedkoop stroomtarief biedt kansen

Vervolgens is er in de eind jaren twintig men begonnen met de productie van warmwaterboilers. Hierdoor kon het water in de nacht tegen goedkope stroomtarieven worden verwarmd. Waardoor warm water overdags gebruikt kon worden voor huishoudelijke activiteiten. Deze activiteit is als warmwaterdivisie tot de dag van vandaag een kernactiviteit van Inventum gebleven.

Afsplitsing huishoudelijke apparaten

De Industriële Maatschappij neemt in 1981 het bedrijf over. De onderdelen werden afgesplitst of verkocht. Martex Holland BV nam de resterende delen, deze delen waren kleine huishoudelijke apparaten. Echter mocht Martex Holland BV nog wel het merknaam Inventum blijven gebruiken op deze apparaten. De samenwerking tussen Inventum warmwater en Inventum huishoudelijk stopte. Deze samenwerking beëindigde in 1994. Hierdoor bewandelden beide organisaties hun eigen pad.

High tech fabriek

De geschiedenis van Inventum gaat niet altijd over rozen. Helaas is Inventum op 6 mei in 2010 getroffen door een grote brand. Toentertijd, stond de fabriek in de Bilt. Sinds de brand produceren wij boilers, ventilatiewarmtepompen en kokend water apparatuur in onze nieuwe vestiging in Houten. In onze hightech fabriek bedenken wij de nieuwste innovaties binnen het vakgebied. Produceren wij onze duurzame oplossingen en verkopen wij deze oplossingen ook. Onze ogen richten wij op de nationale en internationale markt.