Hoe installeer ik een warmtepomp?

U bent hier:

Om energie te besparen, isoleren we woningen steeds beter. Hierdoor ontstaan goed geïsoleerde- en luchtdichte woningen. Vaak wordt er onvoldoende gekeken naar ventilatie. Het gevolg: een ongezond binnenklimaat. Een ventilatiewarmtepomp is een goede oplossing. Maar hoe installeer je deze?

Typen warmtepompen

Er zijn verschillende typen warmtepompen. Van bodem/water warmtepompen en water/water warmtepompen tot ventilatiewarmtepompen. Bij Inventum bieden we ventilatiewarmtepompen aan: van hybride tot all-electric.

Ventilatiewarmtepomp

Allereerst: wat is een ventilatiewarmtepomp? Een ventilatiewarmtepomp is een lucht/water warmtepomp welke zijn energie haalt uit de ventilatielucht uit de woning. Hiermee kan een groot deel van de warmtebehoefte worden voorzien. De resterende warmtebehoefte wordt geleverd  via een tweede warmtebron (bijvoorbeeld een elektrisch element). Zo leveren we ook op koude, winterse dagen de gewenste warmte voor de woning. Neem bijvoorbeeld onze Ecolution Modul-AIR All-E, waarbij het elektrisch element voor de bijstook zorgt. Zo wordt het grootste deel van de warmtebehoefte geleverd door de warmtepomp. Bij zeer koude dagen levert het elektrisch element extra warmte om zo de woning comfortabel op temperatuur te houden. Hoeveel echt koude dagen hebben we in Nederland? Het grootste deel van het jaar kan dus met het vermogen van de warmtepomp afgedekt worden.

Tips bij de plaatsing

Een warmtepomp kan in veel situaties worden toegepast. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

  1. Bekijk het ventilatiesysteem
    Is er een ventilatiesysteem aanwezig in de woning? De ventilatielucht is tenslotte de bron van de ventilatiewarmtepomp.
  1. Kijk naar het afgiftesysteem
    De warmtepomp is beperkt in aanvoertemperatuur (maximaal 60°C), maar installaties met radiatoren kunnen wel degelijk functioneren. Kijk hierbij wel goed of het systeem op lagere temperaturen ook nog de woning op temperatuur krijgt. Bij veel woningen is 70°C of 90°C niet nodig. We praten in dit geval over woningen mét een ventilatiesysteem met een bouwjaar vanaf 1980 en voorzien van enige isolatie. Probeer het eens bij jezelf thuis, zet de aanvoertemperatuur een paar graden naar beneden. Het maakt niet uit wat voor toestel je hebt. Deze wordt er in ieder geval zuiniger door.
  1. Isoleer de uitblaaskanalen
    Net als bij een ventilatiebox blaast de ventilatiewarmtepomp de vervuilde lucht naar buiten. Deze is echter kouder dan bij de ventilatiebox: in plaats van 20°C lucht blaast de ventilatiewarmtepomp 3°C tot 5°C lucht naar buiten. Hierbij ontstaat door het grote temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenzijde van het kanaal condens. Net als dat er bij een koud glas water aan de buitenzijde condensvorming ontstaat, gebeurt dit ook aan de buitenzijde van het luchtkanaal. Vandaar: isoleer de kanalen tot en met de dakdoorvoer dampdicht.
  1. Krachtstroomaansluiting
    Bij de Ecolution Modul-AIR All-E dient er ook de beschikking te zijn over een krachtstroomaansluiting voor het elektrisch bijstoken tijdens de echt koude dagen.

Wil je meer weten over hoe je een warmtepomp installeert? Wij bieden meerdere (online) producttrainingen aan. Meld je aan en wordt een gecertificeerde warmtepomp installateur.