Is mijn woning geschikt voor een ventilatiewarmtepomp?

U bent hier:

Je woning verduurzamen, het is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Een ventilatiewarmtepomp is een duurzame oplossing waar je voor kan kiezen. Maar is jouw woning of appartement klaar voor een ventilatiewarmtepomp?

 Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

In veel woningen en appartementen wordt mechanisch geventileerd volgens ventilatietype C. De ventilatie haalt daarbij frisse lucht via roosters naar binnen en voert gebruikte, warme lucht af naar buiten met een ventilator, op een mechanische manier dus. De warmte uit de afgezogen ventilatielucht gaat op die manier verloren. En dat is natuurlijk zonde.

Een duurzame oplossing is een ventilatiewarmtepomp, zoals de Modul-AIR van Inventum die de ventilatiebox vervangt. Deze ventileert de woning, maar onttrekt ook de warmte uit de afgezogen ventilatielucht. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming van de woning en het warme water. Bij woningen met ventilatietype D combineer je de Modul-AIR met de GreenComfort module, die verse buitenlucht gefilterd en op de gewenste temperatuur de woning inblaast.

Checklist

  • Je woning heeft mechanische ventilatie of balansventilatie
  • Je hebt dubbel glas geplaatst
  • De spouwmuren in de woning zijn geïsoleerd
  • Het dak en de vloer zijn geïsoleerd
  • De massa van de muur waarop je de Modul-AIR plaats, is 200 kg/m2 OF hang de Modul-AIR op aan een montageframe als dit niet het geval is

Alles afgevinkt? Dan zijn jij én je woning er helemaal klaar voor!

Nog meer weten over een Inventum ventilatiewarmtepomp? Lees het artikel “Feit of fabel? Inventum geeft je het antwoord”.