Broodfabriek krijgt een nieuwe toekomst

Na ongeveer 12 jaar leegstand krijgt de oude Broodfabriek van Debets (later Deventer omroep) aan de Radstakeweg een nieuwe toekomst.

 

De wijk Zandweerd was het eerste industrieterrein van Deventer. En zoals dat vroeger ging, stonden fabrieken en arbeiderswoningen gewoon door elkaar. Het gebouw wordt getransformeerd in vier royale woningen. Deventer ontwikkelaar Jeroen van den Adel van AdVicus legt de lat een stukje hoger dan bij vorige projecten. De woningen krijgen geen gasaansluiting en zijn zelfs bijna energie neutraal.

 

Het pand is een van de weinig overgebleven industriële panden in deze buurt. Het is oorspronkelijk rond het jaar 1900 gebouwd voor broodbakker Debets. Begin jaren 70 is het gebouw uitgebreid tot de huidige vorm en omvang. Hierna is het pand tot 2005 door de Deventer zieken omroep gebruikt.

Om dit project te kunnen realiseren is er nauw samengewerkt tussen ontwikkelaar AdviCus, aannemersbedrijf Harleman, ITT installatietechniek, architectenbureau Tijmen Bos en Inventum B.V. .

Uitgangspunten bij de ontwikkeling van het project zijn comfort en lage energielasten.

 

Gekozen is voor bewezen en robuuste oplossingen ‘waarbij de ramen nog gewoon open kunnen’ en minimaal onderhoud volstaat. De woningen worden zeer goed geïsoleerd met onder meer drie laags glas in de aluminium kozijnen. Een Inventum Amia luchtwater warmtepomp zorgt voor warm water en verwarming. Op het pand komen ruim 100 zonnepanelen. Het energiegebruik en daarmee de energielasten zijn hierdoor tot een minimum beperkt.

De omwonenden zijn blij dat er na 12 jaar ‘verpaupering’ en onzekerheid en mooi en passend plan is. Voor twee omwonenden was dit de kans, zij hebben direct bij het eerste contact een bungalow gereserveerd. Dit project wordt op dit moment verbouwd eind 2019 komen de nieuwe bewoners. Op de hoogte blijven van dit project? Schrijf je in hier voor de nieuwsbrief.