Een kijkje in de keuken bij Inventum

Door: Matijn Straatsma, Productmanager

Voor de gezondheid is het belangrijk om woningen goed te ventileren. Helaas is de ventilatie in de meeste huizen niet goed. Milieu Centraal geeft aan dat in 1 van de 10 woningen schimmel zit en er in veel huizen binnen meer fijnstof hangt dan buiten. Ons doel is om een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat te realiseren voor iedereen.

Matijn Straatsma, Productmanager bij Inventum licht het belang van ventileren en een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat toe.

Het belang van ventilatie

In woningen zonder mechanische ventilatie ontstaat er tocht en schimmelvorming. Daarnaast is je woning vaak muf als je niet genoeg ventileert. In een woning waar mechanische ventilatie is toegepast heb je deze problemen niet. Er is genoeg frisse lucht aanwezig en bacteriën en schimmels zijn verleden tijd. Dus naast dat het gezonder is, verhoogd het je wooncomfort en maakt het je leven iets makkelijker. Dat is wat je wilt toch? Maar hoe creëer je een goed geventileerd huis?

Isoleren = ventileren

Allereerst is het belangrijk om je woning te isoleren. Door raamroosters te plaatsen en mechanische ventilatie of ventilatiewarmtepomp daaraan toe te voegen, houd je de luchtstroom in balans. Oftewel: de hoeveelheid lucht dat wordt afgezogen, moet ook worden aangezogen door de raamroosters. Hierdoor is er geen comfort- en warmteverlies.

Waarom kies je een ventilatiewarmtepomp?

Je kiest een ventilatiewarmtepomp vanwege twee redenen:

  1. om op een duurzame en efficiënte manier warmte op te wekken.
  2. om de luchtkwaliteit in je huis aanzienlijk te verbeteren.

Er zijn tal van onderzoeken die uitwijzen dat, wanneer er een CO2 concentratie boven 1.200 PPM (Parts Per Million) is, jouw productiviteit daalt met 10%. Ook als je kookt op gas en niet goed afzuigt, creëer je (onbewust) een ongezonde situatie. Met koken op gas i.c.m. slechte ventilatie komt er meer fijnstof vrij dan bij een snelweg! Met een ventilatiesysteem kan je deze lucht wél op de juiste manier afvoeren. Let wel op dat een ventilatiesysteem geen vervanging is van een afzuigkap. Deze twee systemen moeten samenwerken.

Ventileren is voorwaarde

Ventileren is al ruim 20 jaar een voorwaarde in het Bouwbesluit. Er is een maximum ventilatiedebiet hierin vastgelegd, welke aangeeft wat er ten minste afgezogen moet worden op de hoogste stand. Dit maximale ventilatiedebiet zit al snel rond de 250 m3/h. Wanneer je aanwezig bent in je woning wordt er geadviseerd om minimaal 50% van de maximale stand te ventileren. Dit komt uit op ongeveer 125 m3 per uur. Er kunnen situaties voorkomen waar er wellicht meer geventileerd moet worden, omdat de lucht verontreinigd is. Met bijvoorbeeld een CO2-sensor zorgt de ventilatiewarmtepomp ervoor dat er automatisch meer wordt geventileerd wanneer dit gebeurd. Zodra de CO2-sensor merkt dat de CO2-concentratie boven 1.200 PPM komt, dan geeft deze een signaal aan de ventilatiewarmtepomp. Deze gaat dan meer ventileren, bijvoorbeeld als je aan het koken bent of een feestje geeft. Een CO2-sensor is een optie bij de warmtepomp van Inventum.

Verschuiving grenswaardes

Er zijn echter warmtepompen die te weinig ventileren: de grenswaardes waarop deze gaan ventileren liggen hoger dan door de overheid is vastgesteld. De CO2-concentratie mag in een kantoorgebouw niet hoger zijn dan 1.200 PPM, maar als men in de documentatie kijkt van sommige warmtepompen dan ligt de grenswaarde van de CO2-concentratie op 2.000 PPM. Op zo’n moment ventileer je minder maar bespaar je juist meer. Dat lijkt positief, maar is het niet. Je wilt een gezond, comfortabel én energiezuinig leefklimaat creëren en dat gaat niet als je de CO2-concentratie hoger legt. Hier komt gelukkig wel steeds meer aandacht voor.

Bouwbesluit: nieuwe waardes en rekenmodules

In het Bouwbesluit staan bepaalde waardes en rekenmodules waar woningen aan moeten voldoen. Daar heeft de overheid een nieuw programma voor ontwikkeld, waar je dit mee kunt doorrekenen. Dat gaat 1 januari 2021 in, maar van sommige waardes is nog niet bekend hoe dit moet worden berekend. Dit is een ‘probleem’ voor de gehele markt: niet alleen wij als producent van warmtepompen maar ook aannemers en adviseurs. Zij hebben projecten die volgend jaar starten maar weten niet welke producten ze hier kunnen plaatsen. In mijn ogen moet er een onafhankelijk team komen die hier goed naar gaat kijken, waardoor het voor alle partijen duidelijk is hoe de berekeningen gedaan moeten worden.

Vanuit Inventum strijden we voor de gezondheid van alle Nederlanders door een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat te creëren. Dit doen wij door duurzame oplossingen aan te bieden die bijdragen aan een gezond en comfortabel én energiezuinig binnenklimaat. Wil je meer weten over onze oplossingen? Neem dan contact met mij op via mstraatsma@inventum.com.