Isoleren is ventileren

Woon je in een oudere woning en wil je jouw huis verduurzamen? Isolatie en ventilatie zijn erg belangrijk. Wij leggen je graag uit hoe jij jouw woning klaar maakt voor de toekomst.

In 2050 moeten alle woningen zonder aardgas verwarmd kunnen worden. We hebben nog even de tijd voor het zo ver is én we hebben ook al veel bereikt, maar vooral voor de wat oudere woningen is dit een grote uitdaging.

Nieuwbouwwoningen kunnen we nu al op zo’n manier bouwen dat die woningen verantwoord zonder gasaansluiting kunnen functioneren. Verantwoord, daarmee bedoel ik zonder dat de bewoners hoge bedragen aan elektriciteit kwijt zijn en dus echt duurzaam wonen.

Oudere woningen moeten goed geïsoleerd worden voordat ze verantwoord van het gas af kunnen. Natuurlijk kun je in elke woning een volledig elektrische warmtepomp installeren en als die warmtepomp een groot vermogen heeft, krijg je de woning ook echt wel comfortabel warm. Maar alleen wel tegen hoge elektrakosten.

 

Stap voor stap naar all-electric

Waar ik zelf een voorstander van ben, is om niet in één keer de grote stap naar all-electric te maken, maar eerst voor een hybride oplossing te gaan, met als einddoel een volledig elektrisch verwarmde woning. Dat is een installatie waarbij de huidige CV-ketel blijft functioneren, maar de basis van verwarmen en/of warm tapwater door de warmtepomp geleverd wordt. In koude perioden springt de ketel dan bij. Een hybride warmtepomp kun je nú al installeren, zonder veel verdere aanpassingen aan je woning. Isoleren kun je dan op een later moment doen, waarmee je de investeringen voor het ‘all-e’ maken van je woning in de tijd kunt spreiden. Je gaat al direct op gas besparen zonder je woning heel rigoureus te renoveren.

Isoleren is key

Als het tijd is om te gaan isoleren, zijn er ook nog verschillende keuzes te maken. Het dichten van kieren van deuren en raamkozijnen met goede tochtstrips is iets dat iedereen goed zelf kan doen en dat direct zowel comfort oplevert als energie bespaart.
Zijn de vloeren en het dak al geïsoleerd? Is er een spouwmuur die geïsoleerd kan worden? Dan zijn dat de eerste grote aanpassingen die je aan je woning kunt doen. Kijk ook naar het glas van je ramen en vervang dat, bij groot onderhoud aan de kozijnen, door minstens HR++ glas.

Hergebruiken ventilatielucht

Maar let op, als je zo goed aan het isoleren bent en je huis dus steeds dichter aan het maken bent, betekent dat ook dat vocht en vervuilde lucht niet meer vanzelf de woning kan verlaten. Als je niks doet aan het ventileren van je woning zal die vochtig, oncomfortabel en ongezond worden. Isoleren = ventileren! Denk dus bij isoleren ook goed aan het ventileren van je woning, met een mechanisch ventilatiesysteem, waar je op een aantal punten vervuilde lucht afzuigt en naar buiten afvoert. Dat kan met een eenvoudige mechanische ventilatiebox, maar nog beter is het om de energie die in deze lucht zit niet naar buiten weg te gooien, maar als bron te gebruiken voor de warmtepomp. Hiervoor heeft Inventum de ventilatiewarmtepompen uitgevonden. Met een Spaarpomp of de Ecolution Modul-AIR heb je een ventilatiesysteem en warmtepomp ineen en sla je twee vliegen in één klap: de woning wordt goed geventileerd én de energie uit de vervuilde lucht wordt direct omgezet in warm water voor je verwarming of warm tapwater.