Waarom kiezen voor een warmtepomp?

We begrijpen maar al te goed dat de keuze voor een warmtepomp lastig is. Daarom maken wij het niet moeilijker dan het eigenlijk is. Waarom hebben we in de jaren 80 gekozen voor cv-ketels met een hoog rendement? Simpel: omdat die efficiënter waren. Met de warmtepomp staan we nu voor een vergelijkbare verandering. Daarom leggen wij de voordelen graag uit.

Besparing met hr-ketel is eindig

Het gaat de meesten van ons niet eens om de efficiëntie van het apparaat, maar om de financiële besparing. Daarom zijn we vanaf de jaren 80 massaal overgestapt op hr-ketels. De prijs van een kubieke meter aardgas liep flink op.  Dezelfde warmte in huis met een lager gebruik, leverde ons  een flinke duit op. De meesten woningen hebben ondertussen een tweede of derde generatie hr-ketel.  Hierbij is bijna geen verdere besparing mogelijk.

Nieuwe uitdagingen voor energiebesparing

De komende jaren staan we voor een vergelijkbare verandering. We moeten opnieuw energiezuiniger warmte en warmwater gaan produceren. De reden om dit te doen is misschien anders. Ons goedkoop te winnen eigen aardgas begint op te raken. Mensen die wonen boven de Groningse gasbel zijn de bevingen en bouwkundige problemen aan hun woningen meer dan zat.  Bovendien dwingen klimaatafspraken ons anders om te gaan met fossiele brandstoffen als aardgas.

We staan nu dus niet alleen voor de verandering om zuiniger om te gaan met het opwekken van warmte en warmwater, maar ook om dat te realiseren met een andere energiedrager: elektriciteit. Dat is precies de reden waarom de warmtepomp de logische volgende stap is na de hr-ketel.

Efficiënte en kostenbesparende warmtepomp

De warmtepomp is een flink stuk efficiënter dan de hr-ketel. Waar de hr-ketel net boven de 90% rendement levert, loopt het rendement van de warmtepomp op tot 169%. Hij is dus bijna twee keer zuiniger. Net als bij de hr-ketels in de jaren 80, kunnen we nu dus ook nu weer kiezen voor een apparaat dat efficiënter is en dus een financieel voordeel oplevert. Wij Nederlanders kijken bij warmte en warmwater nu eenmaal altijd naar kostenbesparing en terugverdientijden.

Warmtepomp vs zonnepanelen

Misschien moeten we ook een vergelijk trekken met de nu populairdere zonnepanelen. De prijs van zes zonnepanelen is vergelijkbaar met de investering voor onze Ecolution warmtepomp. Beide producten leveren een gelijke besparing op en meer rendement dan uw geld op de bank. De ISDE subsidie voor een hybride warmtepomp is zelfs €1.300,-  , wat helpt in de keuze. De Ecolution ventilatiewarmtepomp wordt in de meeste woningen op zolder geplaatst. Dat is voor veel huiseigenaren een betere oplossing dan de uiterlijke verandering van zonnepanelen op het dak.

Bij het verduurzamen van onze maatschappij  zijn er gelukkig ook moralisten. Die kunnen we een hart onder de riem steken. De opgave om het energieverbruik in onze woningen te verminderen is veel groter dan het duurzaam opwekken van energie. Eigenlijk moeten we dus allemaal beginnen bij het isoleren van onze woningen en het aanschaffen van een zuinige warmtepomp. De keuze voor een warmtepomp is dus niet alleen economisch aantrekkelijk, maar ook een goede oplossing voor de verduurzamingsvraag in Nederland.