StralendWARM verwarmt huurappartementen Eikenstraat Zwolle

Verduurzaming 28 woningen levert ook gezond binnenklimaat op

Image link

In het kort:

  • Opdrachtgever: woningstichting Openbaar Belang 
  • Gerealiseerd door: Salverda Bouw / Installatiebedrijf Boer & Van Veen
  • Jaar: 2019-2020
  • Product: StralendWARM met Modul-AIR


In de Eikenstraat in Zwolle zijn 28 huurappartementen verduurzaamd en voorzien van StralendWARM, het compacte energiesysteem dat zorgt voor comfortabele verwarming en ventilatie vanuit hergebruikte energie. De bestaande woningen van Woningstichting Openbaar Belang zouden misschien gesloopt worden. 

Maar het liep anders: ze werden niet alleen compleet verduurzaamd, maar kregen ook een gezond binnenklimaat. Van bijna-gesloopt werden ze ‘vernieuwbouwd’ tot toekomstbestendigde appartementen, mede dankzij StralendWARM met de Modul-AIR warmtepomp van Inventum Technologies.

“StralendWARM was nieuw voor ons, maar na technische uitleg en ons eigen onderzoek was dit het systeem dat wij bij de vernieuwbouw in de Eikenstraat wilden toepassen.”

- Stèphan Lubbertsen, projectleider Openbaar Belang

Toekomstbestendig totaalplan

De woningen in de Eikenstraat waren gedateerd, hadden een laag energielabel en bovendien een slecht binnenklimaat. Een ingreep waarbij alles werd aangepakt bleek noodzakelijk: isolatie van de bouwkundige schil, het interieur binnen en technische installaties om een gezond binnenklimaat te creëren. 

De corporatie koos voor het ‘vernieuwbouwen’ van de woningen: een totaalplan om de woningen toekomstbestendig te maken.

Image link

Keuze StralendWARM in Eikenstraat Zwolle

Aannemer Salverda Bouw schakelde installatiebedrijf Boer & Van Veen in voor het advies over de installaties. “Wij wilden graag van het gas af met dit complex”, aldus Stèphan Lubbertsen, projectleider Openbaar Belang. 

“Daarom keken we voor de Eikenstraat in Zwolle naar diverse gasloze varianten zoals StralendWARM. De warmtepomp Modul-AIR was ons wel bekend en we hadden er positieve recensies over gekregen van andere corporaties. Het StralendWARM concept was nieuw voor ons, maar na technische uitleg en ons onderzoek was dit het systeem dat wij bij deze vernieuwbouw wilden toepassen.”

Image link

Zonder koudeval en tocht

In de appartementen aan de Eikenstraat in Zwolle is gekozen voor StralendWARM met de Modul-AIR warmtepomp zonder buitenunit. StralendWARM is de gezamenlijke totaaloplossing van Inventum Technologies, Movair en Henrad/Stelrad. Het is een slim energiesysteem met ventilatie via een ventilerende onderdorpel die in het raamkozijn is geïntegreerd. 

StralendWARM is een energie-efficiënte combinatie van ventileren en verwarmen die veel comfort biedt. Movair levert de ventilerende onderdorpel die onzichtbaar en gefilterde frisse buitenlucht de woning in laat stromen. De ecoradiatoren van Henrad/Stelrad verwarmen deze lucht voor en brengen hem daarna de ruimte in.

Zo ventileert en verwarmt de bewoner zonder dat er koude lucht en tocht door raamroosters binnenkomt. Dit veelzijdige systeem is geschikt voor hybride en gasloze oplossingen, en beschikbaar voor zowel individuele woningen als grootschalige projecten.

Reactie van de bewoners van de Eikenstraat

De uitleg over StralendWARM tijdens een inloopavond maakte de bewoners enthousiast: een comfortabele woning zonder koudeval of tocht, dat klonk prettig! In de volledig verduurzaamde woning komt de frisse lucht onder het kozijn de woning binnen komt en wordt voorverwarmd. Niet verwonderlijk dus dat alle bewoners instemden met de vernieuwbouw.

Het project is augustus 2019 gestart en zomer 2020 opgeleverd.

Meer weten over StralendWARM of onze andere warmtepompen?

Wil je meer weten over StralendWARM? Op deze pagina lees je meer over deze totaaloplossing voor duurzame energie. Of bekijk hier het overzicht van al onze warmtepompen.

Vragen of advies nodig?

Neem contact met ons op.