StralendWARM helpt woningen ’t Ven Eindhoven van D naar A++

Verduurzaming van 425 huurwoningen maakt gehele wijk comfortabel aardgasvrij

Image link

In het kort:

  • Opdrachtgever: woningcorporatie ‘thuis 
  • Gerealiseerd door: Sankomij Installatietechniek 
  • Jaar: 2019
  • Product: StralendWARM met Modul-AIR


Alle woningen in een woonwijk klaarstomen voor de aardgasvrije toekomst, woningcorporatie ‘thuis kreeg dat voor elkaar. Inventum Technologies leverde het StralendWARM-systeem met de compacte Modul-AIR warmtepomp in ’t Ven in Eindhoven in 425 naoorlogse huurwoningen. 

De beschikbare ruimte voor de technische installatie in de gasloos gerenoveerde woningen was een grote uitdaging. De labelsprong ging van D naar A++ en de energierekening daalde met gemiddeld 80 euro per maand. 

“Het eerste waar ik aan moet denken als ik denk aan onze samenwerking, is dat Inventum aan de bal blijft, gevoel houdt met de gebeurtenissen en daarop inspeelt.”

- Sankomij Installatietechniek

Eerste monitoring pilotwoningen

Verwarming met een warmtepomp stond centraal in dit project, logisch dat er technische vragen kwamen: wordt het wel warm genoeg, ontstaat er niet (te) veel koudeval, wordt er meer stroom verbruikt? 

Daarom is gestart met negen pilotwoningen, om te monitoren of de duurzame aanpassingen aan de verwachtingen en wensen van de woningcorporatie voldeden. Vooraf is een berekening gemaakt van het energieverbruik op jaarbasis: 3000 kWh bij laagverbruik, 3500 kWh bij middelverbruik, 4000 kWh bij hoog verbruik.

Na een paar maanden monitoring bleek het jaarverbruik onder de 3000 kWh te liggen. Op basis hiervan is voor alle woningen de Modul-AIR warmtepomp gekozen met een MAXTANK Modul-AIR 150 liter.

Image link

StralendWARM in ’t Ven Eindhoven

Een grote uitdaging in dit project was de beschikbare ruimte, want deze woningen uit 1948 hebben een compacte indeling. Dat betekent passen en meten om een warmtepomp te plaatsen. Verschillende types zijn bekeken, de bewonersraad koos voor het product waarbij zij het beste gevoel kreeg: de Modul-AIR. Die biedt namelijk de mogelijkheid om later naar volledig elektrisch over te stappen. Bovendien heeft hij geen buitenunit, dat maakt hem compact zodat hij in kleinere ruimtes past.

De Modul-AIR maakt onderdeel uit van StralendWARM: het compacte energiesysteem dat warmte opwekt met hergebruikte energie. De ventilatielucht uit de woning wordt gebruikt om er warmte en warm tapwater mee te maken. Inventum Technologies zorgt voor de warmtepomp, Movair levert de ventilerende onderdorpel die onzichtbaar gefilterde verse buitenlucht de woning in laat stromen. De Henrad/Stelrad Ecoradiatoren verwarmen de lucht voor en brengen deze aangenaam de ruimte in.

Image link

Van energielabel D naar A++ 

Naast de warmtepomp zijn er nog meer stappen genomen om de woningen in ’t Ven in Eindhoven te verduurzamen. Beneden was er alleen dubbelglas en de gevels en het dak waren slechts minimaal geïsoleerd.

Nu hebben de woningen driedubbel glas, een nieuwe gevel die goed geïsoleerd is en er zijn daken met nieuwe isolatie en dakbedekking. Ook liggen er per woning acht zonnepanelen op het dak. Dit betekent dat de woningen in ’t Ven van energielabel C of D naar energielabel A++ zijn gegaan.

Ervaring van de bewoners

Vanaf de start van dit project is Inventum maandelijks bij alle bewoners van de pilotwoningen op bezoek gegaan. Op deze manier konden de bewoners geadviseerd worden over de inzet van de Modul-AIR en werden vragen beantwoord. De bewoners hebben dit als zeer prettig ervaren.

Natuurlijk speelt ook de energiebesparing een rol bij hun enthousiasme. De energierekening is namelijk met gemiddeld 80 euro per maand gedaald. Bovendien zijn de bewoners blij dat hun vochtige, tochtige en gehorige huizen zijn gerenoveerd tot moderne, goed geïsoleerde en comfortabele woningen.

Vandaar dat Sankomij Installatietechniek zegt: “Het eerste waar ik aan moet denken als ik denk aan onze samenwerking is dat Inventum aan de bal blijft, gevoel houdt met de gebeurtenissen en daarop inspeelt.”

Meer weten over StralendWARM of onze andere warmtepompen? 

Wil je meer weten over StralendWARM? Op deze pagina lees je meer over deze totaaloplossing voor duurzame energie. Of bekijk hier het overzicht van al onze warmtepompen.

Vragen of advies nodig?

Neem contact met ons op.