Geschiedenis

De eerste Nederlandse producent van de ventilatiewarmtepomp zonder buitenunit

Zeker weten dat je onze naam kent. Toen rond 1930 de nachtstroomtarieven werden ingevoerd, kwam Inventum al slim met de warmwaterboiler. Zo kon ‘s nachts voordelig water worden opgewarmd voor gebruik overdag. En al in 1989 introduceerden wij de ventilatiewarmtepomp zonder buitenunit, we waren de eerste in Nederland. Binnenkort introduceren we de zesde generatie warmtepomp zonder buitenunit. 

Wij hebben een lange geschiedenis van producten en systemen voor verwarmen en ventileren. We nemen je op deze pagina graag mee in de historie van Inventum Technologies!

 

Image link

Ons bedrijf telt terug tot 1908. Dan richt TUDelft-ingenieur Alexander Vosmaer het bedrijf op in Bilthoven. Hij begint met het ontwerpen en produceren van elektrische apparaten, eerst bekend onder de namen Onvo en Inventa, voordat hij in 1915 kiest voor de naam Inventum. 

In die begintijd is elektriciteit nog niet wijdverbreid en elektrische apparaten produceren is een gewaagde stap vanwege de hoge kosten van elektriciteit. Toch ziet Inventum kansen en begint met de productie van strijkijzers en kruiken. Alles wordt in-house ontworpen en vervaardigd, inclusief de machines voor de onderdelen. 

In 1917 krijgt Inventum bekendheid door de Utrechtse Jaarbeurs te verwarmen met elektrische kachels. In Engeland noemt men ze liefkozend Flying Dutchman, ze worden een hit in binnen- en buitenland. Ook worden er andere huishoudelijke apparaten ontwikkeld, zoals snelkokers, fluitketels en broodroosters. 

Inventum introduceert in 1933 de Wonderkraan, een innovatieve mengkraan met zowel een draaiknop voor watertoevoer als een hendel voor temperatuurregeling. Toen baanbrekend, nu alledaags. 

In 1938 bestellen prinses Juliana prins Bernhard twee fornuizen. De grote fornuizen worden speciaal voor Paleis Soestdijk ontworpen. Het bruidspaar is heel benieuwd en komt zelf in de fabriek van Inventum in Bilthoven kijken.

De jaren na de Tweede Wereldoorlog zien een groeiende vraag naar elektrische boilers. Een huis zonder warm water is ondenkbaar geworden. Inventum speelt hier snel op in. In 1953 verbetert de kwaliteit van het elektriciteitsnet, waardoor elektrische fornuizen goedkoper worden en de vraag toeneemt. 

In de jaren 60 doet Inventum veel voor de luchtvaartindustrie, zoals de productie van olievoorverwarmers die de startprocedure van KLM-propellervliegtuigen aanzienlijk verkorten en food containers waarin 24 maaltijden passen die als koelkast en als oven dienstdoen. 

Tussen 1980 en 1990 exporteren we veel naar het Midden-Oosten, waar we grote aantallen boilers leveren voor nieuwbouwprojecten in onder andere Mekka en Qatar. Inventum bestaat eind jaren tachtig uit de divisies luchtvaart, huishoudelijk en warmwater. Omdat het bedrijf te groot en te divers is geworden wordt tot een splitsing besloten. Het merk Inventum Holland vestigt zich in Veenendaal voor kleine elektrische huishoudelijke apparaten en elektrische dekens. De warmwaterdivisie blijft in Bilthoven, op de plaats waar het bedrijf zo'n tachtig jaar eerder was begonnen. De naam: Inventum Technologies.

Image link
Image link

In 2003 zet Inventum een nieuwe koers uit gericht op duurzame energie. We investeren in automatisering en introduceren de Econok zonneboiler in 2004. Deze boiler valt op door zijn externe collector die zonlicht omzet in warmte, zonder veel ruimte in beslag te nemen. 

In 2005 presenteert Inventum de Modesto slide-in boiler, een innovatieve oplossing voor keukenboilers die achter de plint van een keukenkastje past. 

In de maand van het honderdjarig bestaan, februari 2008, introduceren we de nieuwe generatie warmtepompen. De Ecolution ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Warmte gebruiken die anders verloren gaat betekent een enorme energiebesparing. Dit is financieel aantrekkelijk en sluit naadloos aan op de doelstelling om het energiegebruik te verlagen. 

De historie van Inventum is een verhaal van innovatie, doorzetten en aanpassingsvermogen. Vanaf de oprichting in 1908 tot aan de recente ontwikkelingen hebben wij een indrukwekkende historie opgebouwd. Door voortdurend te streven naar verbetering en duurzaamheid, heeft Inventum Technologies bewezen een betrouwbare en innovatieve partner te zijn op het gebied van innovatieve producten en systemen voor verwarmen en ventileren. 

In december 2023 opent Inventum een tweede fabriek naast haar huidige fabriek in Houten, om zo nog meer warmtepompen te kunnen maken.

Hier lees je wat Inventum Technologies vandaag en morgen doet.

Vragen?

Neem contact met ons op.