6 energieneutrale pilotwoningen

In opdracht van Woonbedrijf leverde Groenen Bouw & Onderhoud een proefblok met 6 energieneutrale woningen op. Zij bereiden de woningen voor op gasloze energievoorziening met nul op de meter. De proefwoningen vormen een aanloop naar het renoveren van 202 woningen, welke Woonbedrijf vóór 2035 volledig energieneutraal maakt. Het complete project voeren zij in fases uit.
Het dak en de gevels van de woning isoleren ze. Ze plaatsten dikke isolerende panelen op de voor- en achtergevel, nieuwe kunststof kozijnen met driedubbel glas en nieuwe deuren. Ook liggen er 6 of 12 zonnepanelen op het dak.

Hybride-systeem voor verwarmen

Voor energiezuinige mechanische ventilatie in combinatie met verwarmen, rusten ze de woningen uit met een ventilatiewarmtepomp, de Inventum Spaarpomp. Afgevoerde ventilatielucht gebruiken ze hierbij weer om de woning te verwarmen. Het vormt een hybride-oplossing met de bestaande HR-ketel en het wordt daarbij eenvoudig naar een all-electric systeem gebracht in combinatie met een boilervat. Kortom: ze bereiden de woningen helemaal voor op gasloze energie.