Verduurzaming appartementencomplex Benedictinessenhof Breda

Bij zevenentwintig appartementen “Sous Venir” aan de Benedictinessenhof in Breda zijn flinke stappen op het gebied van duurzaamheid gemaakt. De verouderde cv-ketels zijn vervangen door de Ecolution Solo Ventilatiewarmtepomp met de Intergas HRE 28/24 cv-ketel. Door de combinatie cv-ketel / warmtepomp zijn de bewoners verzekerd van een gezond(er) binnenklimaat en een besparing op hun energierekening.

Initiatiefnemer van dit project is Woningcoöperatie Alwel (voorheen AlleeWonen) in samenwerking met Inventum en installateur Feenstra. Diverse voorstellen zijn besproken om de appartementen duurzamer te maken.

De keuze viel op de combinatie ventilatiewarmtepomp met cv-ketel vanwege de relatief lage kosten, de geringe (geluids)overlast en de te verwachten energieprestatie. De (individuele) bestaande rookgasafvoer kanalen in de schacht zijn hergebruikt voor het voeren van een nieuwe flexibele rookgasafvoer en de bestaande (individuele) mechanische afvoerkanalen zijn door Microliner van binnenuit voorzien van een isolerende kous. Hierdoor is er nagenoeg geen hak,- en breekwerk in de appartementen verricht. De bestaande VR dakkappen zijn omgebouwd naar HR.

Eerste stap naar All Electric – minimaal 1 labelsprong

Specifieke doelstellingen werden niet gesteld, behalve de duurzaamheidsstappen die men wilde maken. Dit is gelukt door installatie van het hybride concept van Inventum, welke zorgt voor minimaal één labelsprong. Het hybride concept is de eerste stap naar een compleet gasloze en dus compleet duurzame verwarmde woning. De Ecolution verzorgt in het hybride concept de basislast aan warmte en de hr-ketel waar nodig de piek. De Ecolution Solo voorziet de woning van volledig mechanische ventilatie en voor een groot deel aan warmte en warm tapwater. In deze combinatie levert de hr-ketel de piekbelasting voor beide segmenten.

Soepel verlopen verduurzamingsproces

Alle partijen, van woningcorporatie, installateur tot aan de bewoners zijn zeer tevreden over hoe het proces is verlopen. Zo ook Peter Wierenga, vastgoedbeheerder van woningcorporatie AlleeWonen. “Fijn wonen vinden we als Alwel belangrijk. Daarom zetten wij ons in voor voldoende, goede, betaalbare en duurzame huizen en een prettige leefomgeving. Het project Benedictinessenhof te Breda is uniek voor ons, omdat het de eerste keer is dat we voor een dergelijke constructie (lees: ventilatiewarmtepomp met  cv-ketel) hebben gekozen in plaats van een grote warmtepomp op het dak. De reacties van alle betrokken partijen zijn zeer positief. Naar mijn mening komt dit door de uitermate prettige samenwerking tussen bewoners, monteurs, werkvoorbereider en alle overige partijen die met het project te maken hebben. Als monteurs duidelijk uitleggen aan bewoners wat er gaat gebeuren en dit ook nog eens op een vriendelijke en behulpzame wijze plaatsvindt, dan wordt enige overlast als veel minder hinderlijk ervaren.”

ISDE subsidie door minimaal 1 labelstap

Voor de Ecolution is er de mogelijkheid om ISDE subsidie aan te vragen. Deze ISDE subsidie bedraagt voor de Ecolution 1500 euro. Met deze subsidie stimuleert de overheid dat Nederlandse woningen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo wordt energie bespaard, zoals bij het project Benedictinessenhof te Breda. In de labeling wordt minimaal 1 labelstap gemaakt.